Jak powstają złogi w jelicie grubym?

Mają na to wpływ różne czynniki, na które narażeni jesteśmy każdego dnia.

Niewłaściwe nawyki żywieniowe – w obecnym świecie, kiedy większość społeczeństwa prowadzi szybki i zabiegany tryb życia brakuje czasu na regularne przyjmowanie zbilansowanych posiłków. Często sięgamy po niezdrowe przekąski, fast-foody i wysoce przetworzoną żywność. Nie dbamy o dostarczanie składników odżywczych, ale o zaspokojenie uczucia głodu co w szybkim czasie prowadzi nie tylko do powstania trudnych do usunięcia złogów kałowych, ale również do nadmiernej ilości toksyn.

Brak aktywności fizycznej – siedzący i bierny tryb życia często prowadzą do powstawania złogów w obrębie ścian jelita grubego. Dzieje się tak dlatego, że w organizmie brakuje tlenu a mięśnie biorące udział w procesie wydalania są zbyt słabe, aby poradzić sobie z nagromadzonymi odpadami metabolicznymi.

  • Zaburzenia pracy gospodarki hormonalnej
  • Przewlekłe choroby
  • Unieruchomienie spowodowane paraliżem lub chorobami neurologicznymi.

Złogi w jelicie grubym mogą dotykać zarówno osoby starsze, u których perystaltyka jelit zwalnia w związku z zachodzącymi procesami starzenia, jak i u osób młodych oraz dzieci.

Jak zapobiegać złogom jelitowym?

Istnieje wiele możliwości. Eksperci radzą jednak, aby regularnie przeprowadzać kompleksową detoksykację. W tym celu sprawdzić mogą się herbaty, napary, koktajle lub suplementy diety. Szczególną uwagę należy jednak zwrócić na dobroczynne właściwości ziół. Wśród tych, które wykazują właściwości oczyszczające znajdą się między innymi:

  • siemię lniane,
  • babka płesznik,
  • babka jajowata,
  • rumianek,
  • pietruszka,
  • mięta pieprzowa,
  • imbir,
  • kurkuma,
  • mniszek lekarski,
  • skrzyp polny,
  • i wiele innych.

Ponadto należy przestrzegać również kilku istotnych zasad, o których zewsząd można dowiedzieć się od ekspertów do spraw żywienia oraz zdrowia.

  • Po pierwsze – z codziennych nawyków żywieniowych należy usunąć mocno przetworzoną żywność, nie należy także sięgać po używki oraz napoje wyskokowe w nadmiernych ilościach, konieczne jest ograniczenie spożycia tłuszczów, fast-foodów oraz niezdrowych przekąsek będących najgroźniejszym dla zdrowia źródłem pustych kalorii.
  • Po drugie – należy również z większym zaangażowaniem oddać się właściwej aktywności fizycznej, treningi powinny być wykonywane przynajmniej trzy razy w tygodniu lub częściej.
  • Po trzecie – warto urozmaicać dania swoimi ziołami oraz przyprawami o właściwościach oczyszczających i moczopędnych, detoksykację należy przeprowadzać nie tylko na jelitach, ale również na wątrobie. Zobacz, jakie produkty warto wprowadzić do diety.

W przypadku kiedy zaobserwujemy u siebie pierwsze objawy mogące świadczyć o nadmiernej ilości zgromadzonych złogów kałowych należy natychmiast rozpocząć oczyszczanie. W tym celu można zastosować na przykład jednodniowe diety warzywne lub owocowe, koktajle, i owoce cytrusowe, które wykazują niebywałe właściwości prozdrowotne. W skrajnych przypadkach konieczne może okazać się przeprowadzenie zabiegu usuwającego kamienie kałowe ze ścian jelita grubego.

Wśród najpopularniejszych zabiegów znajdzie się lewatywa. Można wykonać ją samodzielnie i nie wymaga to większych umiejętności. Wystarczy zakupić w aptece gotowy zestaw do lewatywy i postępować zgodnie z zaleceniami producenta.

Kolejnym zabiegiem jest płukanie jelit przy użyciu specjalistycznych narzędzi. W tym celu należy udać się do specjalistycznej placówki medycznej.

W trosce o zdrowe jelita warto zastosować suplementy

Godnym polecenia preparatem będzie naturalna mieszanka ziołowa znajdująca się na sklepowych półkach pod nazwą Fibra Vitale. W jej składzie znaleźć można siemię lniane, babkę jajowatą i babkę płesznik, czyli połączenie trzech produktów o niebywałych właściwościach detoksykujących.